Sałatka z cukinii, zielonych szparagów i roszponki

Sałatka z cukinii, zielonych szparagów i roszponki z miodowo-musztardowym winegretem i koperkiem. Idealna, jako dodatek do ryby.

sałatka ze szparagami i cukinią (6)sałatka ze szparagami i cukinią (12)

Składniki:

2 spore garście sałaty roszponki

½ średniej wielkości cukinii

kilka zielonych szparagów

1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine

½ łyżeczki suszonego lub świeżego koperku

Składniki na miodowo-musztardowy winegret:

3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

1 łyżeczka miodu

sól

pieprz

½ łyżeczki suszonego lub świeżego koperku

Wykonanie:

Składniki na sos przekładamy do małej miseczki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.

Sałatę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i wrzucamy do miski. Cukinię myjemy i kroimy na półtalarki. Szparagi myjemy, usuwamy twarde końcówki i kroimy na ok. 4 cm kawałki. Na patelnię wlewamy oliwę wrzucamy cukinie i szparagi, dodajemy koperek. Smażymy kilka minut aż cukinia się ładnie zarumieni a szparagi zmiękną. Warzywa przekładamy na sałatę i polewamy winegretem.

Smacznego!

2 odpowiedzi na „Sałatka z cukinii, zielonych szparagów i roszponki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa