Chałwa słonecznikowa

Kolejna propozycja chałwy domowej roboty, tym razem słonecznikowa. Polecam!

chałwa słonecznikowa (47)chałwa słonecznikowa (17) chałwa słonecznikowa (5)chałwa słonecznikowa (52)

 Składniki:

400 g łuskanych ziaren słonecznika

5-6 łyżek płynnego miodu

1 łyżka kakao

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

4 łyżki mielonego lnu złotego (opcjonalnie, dałam do kakaowej masy)

Wykonanie:

Słonecznik prażymy na suchej patelni do czasu aż lekko się zbrązowi (uważamy jednak, aby się nie przypalił, wówczas chałwa będzie gorzka!). Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Zimny już słonecznik przesypujemy do malaksera i mielimy na najwyższych obrotach do czasu uzyskania lekko kleistej masy (ja troszkę za długo miksowałam, przez co zaczął wytrącać się olej, dlatego dodałem mielonego lnu). Masę dzielimy a dwie części. Do jednej dodajemy kakao i siemię lniane do drugiej ekstrakt z wanilii, dokładnie zagniatamy lub kilka sekund miksujemy. Chałwę przekładamy w małe silikonowe foremki (od lodów) lub formujemy w zgrabne wałki i ciasno zawijamy w papier do pieczenia lub folię spożywczą, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl