Szarlotka z bezą i żurawiną

Kruchy spód, słodki jabłkowy farsz przełamany kwaśną, orzeźwiającą żurawiną i do tego chrupiąca słodka bez. Polecam to iście jesienne ciacho:)

Składniki na kruche ciasto:

400 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 g cukru pudru

200 g zimnego masła

3 żółtka

szczypta soli

Składniki na bezę:

3 białka od jajek 

170 g drobnego cukru do wypieków

Składniki na jabłkowo – żurawinowy farsz:

8 dużych jabłek

150 g świeżej żurawiny

1 łyżka masła

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie jabłkowy farsz:

Jabłka myjemy i obieramy ze skórek, kroimy na ósemki pozbawiając każde jabłko gniazd nasiennych. Kroimy jeszcze na mniejsze kawałki.

W garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy jabłka i dodajemy cukier oraz cynamon i kardamon oraz żurawinę Całość mieszamy i prażymy ok. 5- 7  minut, jabłka nie mają się rozpaść, mają być lekko podduszone. Odstawiamy.

Wykonanie ciasto:

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (z termoobiegiem).

Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy proszek (mieszamy go z mąką), dodajemy żółtka, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 ciasta rozkładamy na spodzie formy, a 1/3  odstawiamy do lodówki.

Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do podpieczenia na 10 minut do piekarnika.

Wykonanie beza:

Do wysokiego naczynia wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie partiami dodajemy cukier miksując do czasu uzyskania gładkiej, elastycznej piany. 

Na podpieczony spód wykładamy jeszcze ciepłe podprażone jabłka z żurawiną i rozkładamy równomiernie. Na farsz rozkładamy delikatnie pianę z białek, a na nią rozkruszamy pozostałą część ciasta.

Szarlotkę wstawiamy na nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczmy przez 30  minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 150 st. C i pieczemy kolejne 15 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Smacznego!

Jedna odpowiedź na „Szarlotka z bezą i żurawiną”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa