Tarta z kajmakiem i bananami (Banoffee Pie)

Banoffee Pie … po prostu coś pysznego! … kruchy spód wypełniony po brzegi słodkim kajmakiem, bananami i puszystą śmietaną.

Składniki na kruche ciasto:

250 g mąki pszennej

50 g cukru pudru

200 g zimnego masła

2 żółtka

szczypta soli

Składniki na środek:

1 puszka kajmaku

3 dojrzałe banany

500 ml śmietany kremówki, dobrze schłodzonej

3 łyżki cukru pudru

płatki migdałowe do posypania

Wykonanie ciasto:

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (z termoobiegiem).

Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy cukier puder, żółtka, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na około pół godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i  przekładamy je do formy. Formę z ciastem wstawimy na ok. pół godziny do lodówki, po schłodzeniu ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy do czasu aż ciasto się łanie zarumieni, tj. ok 15 -20 minut.

Banany obieramy ze skórki. Każdego banana kroimy wzdłuż na pół. Śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia dodajemy cukier puder i ubijamy do czasu, aż śmietana będzie sztywna. Na upieczony spód ciasta  wykładamy masę kajmakową. Układamy banany, a na wierzch rozkładamy ubitą śmietaną. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.

Smacznego!

 

 

 

Jedna odpowiedź na „Tarta z kajmakiem i bananami (Banoffee Pie)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa