Ciasteczka z amarantusem
Zdrowa, słodka przekąska … ciasteczka z amarantusem … bez gram mąki za to z ziarnami słonecznika, sezamu, odrobiną mielonego lnu złotego i wiórek kokosowych. Wszystko posłodzone golden syropem lub miodem.
Składniki na ok. 30 sztuk:
200 g amarantuasa ugotowanego
75 g amarantusa ekspandowanego ( ok. 2 1/2 szklanki) + ½ szklanki do obtaczania ciasteczek
½ szklanki ziaren słonecznika
½ szklanki wiórek kokosowych
½ szklanki ziaren sezamu
1/2 szklanki płatków owsianych
4 łyżki mielonego lnu złotego
1 kopiasta łyżka kakao
¾ szklanki golden syropu lub płynnego miodu
2 jajka
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.
Wszystkie suche składniku wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ugotowany amarantus, golden syrop i jajka. Składniki mieszamy. Z powstałej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w amarantusie ekspandowanym, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niezbyt dużych odstępach. Ciasteczka pieczemy ok. 15-18 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego!
Pyszne ,muszę zrobić.
A ja mam pytanko. Czy 200 g amarantusa odmierzasz przed, czy po ugotowaniu?
Po ugotowaniu