Bigos z soczewicy i jarmużu

Pomysł na obiad … bigos z soczewicy i jarmużu z dodatkiem suszonych pomidorów i pestek dyni.

bigos z soczewicy i jarmużu (14)

Składnik:

1 ½ szklanki ziaren zielonej soczewicy

2 duże cebule

2 ulubione kiełbaski (np. śląska, chorizo)

ok. 200 g umytych i pokrojonych liści jarmużu

ok. 8 suszonych pomidorów z oleju

2 łyżki pestek dyni

1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2-3 łyżki oleju rzepakowego

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Gdy będzie miękka odcedzamy z wody i odstawiamy.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, smażymy 2 -3 minuty. Następnie dodajemy ugotowaną soczewicę, pokrojone suszone pomidory, pestki dyni, pomidory z puszki i koncentrat. Wszystko mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut. Po tym czasie dodajmy sól, pieprz i jarmuż. Całość ponownie dusimy pod przykrycie na wolnym ogniu  ok. 20 -25 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa