Sałatka z jarmużem, jajkiem i czerwoną fasolą

Szybka sałatka na drugie śniadanie …  jarmuż, jajka, czerwona fasola i musztardowo –miodowy winegret.

sałatka z jarmużem, jajkiem, fasolą (20) sałatka z jarmużem, jajkiem, fasolą (10)

Składniki:

garść pokrojonych liści jarmużu

2 jajka ugotowane na miękko

4-5 łyżek czerwonej fasoli ugotowanej lub z puszki

Składniki na winegret:

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka miodu

3-4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

1łyżeczka soku z cytryny

szczypta pieprzu ziołowego

Wykonanie:

Jajka gotujemy na miękko. Liść jarmużu myjemy pod bieżącą wodą, wykrawamy twardą część i kroimy na kawałki. Układamy na talerzu.

Wszystkie składniki na sos przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy, do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy.

Ugotowane jajka obieramy ze skorupek, przekrawamy na pół i układamy na liściach jarmużu.  Do sałaty oddajemy czerwoną fasolę. Całość polewamy winegretem.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa