Czekoladowo-śliwkowe mini serniczki

Małe serniczki upieczone w formie na muffiny … bardzo czekoladowe z wyszuwalną śliwkową nutą …

IMGP3782IMGP3788jabł sernik (40)

Składniki na 12 sztuk:

300 g twarogu

1 szklanka cukru

1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

2 jajka klasy M

2 łyżki kakao

¼ szklanki śmietany kremówki 36%

50 g gorzkiej czekolady 70%

14-16 śliwek

Dodatkowo:

50 g gorzkiej czekolady

2 łyżki soku ze śliwek

2 łyżki syropu z agawy

Wykonanie:

Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki. Owoce przekładamy na patelnię zasypujemy 1/2 szklanki cukru i doprowadzamy do wrzenia. Sok ze śliwek odlewamy ( ja otrzymałam pół szklanki soku). Owoce trzymamy na wolnym ogniu do czasu, aż śliwki się rozpadną a sos zredukuje i stanie gęsty. Do gorącego sosu dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do czasu, aż czekolada sie rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia.

Blachę na muffiny wykładamy papilotkami. Odstawiamy. W podgrzanej śmietanie  rozmieszujemy kakao i  pół szklanki cukru. Odstawiamy. Twaróg blendujemy na gładką masę. Do sera dodajemy mąkę ziemniaczaną, śmietanę z kakao i cukrem,  oraz jajka, blendujemy, a następnie dodajemy śliwkową masę. Całość miksujemy do uzyskania gładkie, jednolitej masy. Masę serową wykładamy do papilotek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. C na ok. 30 minut. Serniczki odstawiamy do wystygnięcia, a następnie polewamy polewą czekoladową i wstawiamy na minimum 2-3 godziny do lodówki.

Polewa czekoladowo -śliwkowa

W małym rondelku na średniej mocy palnika rozpuszczamy czekoladą z sokiem ze śliwek oraz syropem z agawy. Mieszamy do uzyskania gładkiej jednolitej masy, na kilka minut odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dekorujemy nią serniczki.

Smacznego!

 

Jedna odpowiedź na „Czekoladowo-śliwkowe mini serniczki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa