Czekoladowe kule a’la bajaderki

Bajaderki to ciastka robione z resztek muffinów, ciast (bez kremów), herbatników ale jeśli akurat nie dysponujecie resztkami ciasta, a macie ochotę na dobre domowe, mięciutkie bajaderki możecie upiec szybkie ciasto czekoladowe i przerobić je na pyszne czekoladowe kule!

IMGP3931 IMGP3930 IMGP3942 IMGP3950 IMGP3952

Składniki:

wilgotne ciasto czekoladowe np. z tego przepisu,

100 g wiórek kokosowych

1/2 szklanki mleka

1/3 szklanki cukru

50 g masła

3/4 szklanki rodzynek

ok. 80 herbatników

aromat rumowy

Dodatkowo:

wiórki do obtaczania

Wykonanie:

Wilgotne, kleiste ciasto czekoladowe rozkruszam do miski. Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Odstawaimy. W małym rondlu pogrzewamy mleko, dodajemy masło, cukier i wiórki. Mieszamy do połączenia składników. Do rozdrobnionego ciast czekoladowego wlewamy zawartość rondla, dodajemy odsączone z wody rodzynki, pokruszone herbatniki oraz wlewamy aromat rumowy. Składniki mieszamy, a następnie z ciasta formujemy kule wielkości jajka. Każdą bajaderkę obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl