Frittata z pomidorami, bazylią i kurkami
Na weekendowe śniadanie frittata z dojrzałymi pomidorami, świeżą bazylią i chrupkimi kurkami
Składniki:
8 małych jajek lub 6 dużych
4 małe pomidory
1/2 szklanki mleka
100 g żółtego sera (gouda)
150 g kurek
50 g masła
garść świeżych liści bazylii
sól morska
pieprz
Wykonanie:
Kurki obieramy i opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy, większe grzyby kroimy na mniejsze części. Pomidory zaparzamy w gorącej wodzie i obieramy ze skórki, a następnie kroimy wzdłuż na ćwiartki. Odstawiamy.
Jajka rozbełtujemy w misce z mlekiem, solą, pieprzem i potartym serem. Na patelni (z rączką, która można wstawić do piekarnika) rozpuszczamy masło, dodajemy kurki i smażymy ok. 1 minuty. Wlewamy masę jajeczną, na wierzchu rozkładamy pomidory i liście bazylii. Frittatę smażymy 2 minuty, a następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C na 15 -16 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz