Torcik owocowo – jogurtowy z bezikami

Lekki, orzeźwiający deser owocowy na ciasteczkowym spodzie z jogurtową warstwą i galaretką malinową. Idealny z dodatkiem słodkich bezików.

deser jogurtowo-owocowy (75) kopiadeser jogurtowo-owocowy (9)  deser jogurtowo-owocowy (27) deser jogurtowo-owocowy (14) deser jogurtowo-owocowy (65)

Składniki na ciasteczkowy spód:

20 ciasteczek Oreo lub innych kruchych ciastek

1 łyżka miękkiego masła

Składniki na owocową warstwę:

400 g truskawek

100 g borówek

200 g malin

5 łyżeczek żelatyny

5 łyżeczki zimnej wody

Składniki na jogurtową warstwę:

400 g jogurtu naturalnego

4 łyżki płynnego miodu

150 ml śmietany kremówki 30%

4 łyżeczki żelatyny

4 łyżeczki zimnej wody

Składniki na wierzchnią warstwę:

200 ml soku z malin (u mnie sok z zeszłorocznych zapasów)

2 łyżeczki żelatyny

2 łyżeczki zimnej wody

Dodatkowo:

kilka bezików np. z tego przepisu

kilka listków mięty do dekoracji

Wykonanie:

Formę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.

Ciasteczka przekładamy do malaksera, dodajemy masło i miksujemy do czasu uzyskania piaskowej masy. Ciasteczkową masę rozkładamy na dnie tortownicy, wylepiając spód. Wstawiamy do lodówki.

Warstwa owocowa:

Żelatynę przesypujemy do malej filiżanki lub miseczki i zalewamy wodą. Odstawiamy.

Truskawki pozbawiamy szypułek. Wszystkie owoce dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, przekładamy do rondla i blendujemy. Następnie zblendowane owoce zagotowujemy, zestawiamy z palnika i dodajemy żelatynę. Mieszamy energicznie do czasu, aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy masa będzie zimna przelewamy ją na ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki, aby stężała.

Warstwa jogurtowa:

Żelatynę zlewamy zimną wodą. Odstawiamy.

W małym rondlu zagotowujemy śmietanę, zestawiamy z palnika i dodajemy żelatynę. Energicznie mieszamy, do czasu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Do większego naczynia przekładamy jogurt i płynny miód. Miksujemy, a następnie dolewamy śmietanę z żelatyną. Jeszcze chwilę miksujemy i przelewamy na owocową warstwę. Odstawiamy do lodówki.

Warstwa z soku malinowego:

Żelatynę zlewamy zimną wodą. Odstawiamy.

Sok z malin przelewamy do rondla, zagotowujemy, zestawiamy z palnika i dodajemy żelatynę. Energicznie mieszamy, do czasu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Na stężałą już warstwę jogurtową przelewamy przestudzony sok z malin. Odstawiamy do lodówki.

Torcik przed podaniem dekorujemy bezikami i listkami mięty.

Smacznego!

 

Jedna odpowiedź na „Torcik owocowo – jogurtowy z bezikami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa