Bezy bez jajek (z wody po ciecierzycy)

Bezy bez użycia białek z jaj, czyli bezy na bazie wody po ciecierzycy. Wydaje się niemożliwe, a jednak … Bezy po upieczeniu praktycznie nie różnią się w smaku od tych z białek. Polecam wypróbować.

bezy bez jajek (16) bezy bez jajek (9) bezy bez jajek (40)

Składniki:

130 -140 ml wody z puszki po ciecierzycy (400g)

220 g cukru

Dodatkowo:

1 łyżka soku z cytryny

½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

Dwie blach z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.

Piekarnik nastawiamy na 130 st. C z termoobiegiem.

Puszkę z ciecierzycą przed otwarciem potrząsamy. Do wysokiego naczynia wlewamy zalewę, w której była zakonserwowana ciecierzyca. Ubijamy tak samo jak w przypadku białek, do czasu uzyskania gęstej białej piany. Następnie dodajemy łyżka po łyżce cukier cały czas ubijając pianę do czasu aż cukier się rozpuści a piana będzie gładka i błyszcząca. Dodajemy sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Miksujemy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe beziki na blachę. Wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy beziki są już gotowe, tj. czy nie są w środku surowe, jeśli tak to pozostawiamy je jeszcze w piekarniku na ok. 10-15 minut. Beziki studzimy w uchylonym piekarniku lub na kratce.

Smacznego!

2 odpowiedzi na „Bezy bez jajek (z wody po ciecierzycy)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl