Norweskie chrupkie pieczywo (knekkebrød)

Chrupie pieczywo (knekkebrød), bardzo popularne w Norwegii. Już teraz wiem, dlaczego! Jest smaczne, zdrowe, niskokaloryczne i bardzo proste w przygotowaniu! Idealnie sprawdza się na śniadanie, lunch lub przekąskę w ciągu dnia! Świetnie smakuje samo, jak i ze słonymi lub słodkimi dodatkami.

IMGP2865 (2) kopiaIMGP2859Składniki na jedna blachę:

2 szklanki nasion (słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, sezam i inne Wasze ulubione np. nasiona goji, chia, otręby)

½ szklanki mąki pełnoziarnistej

1 szklanka wody

1 łyżeczka miodu

szczypta soli

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.

Blachę smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia (polecam posmarować olejem, gdyż papier czasami przykleja się do pieczywa).

Do miski przekładamy wszystkie suche składniki. Mieszamy, a następnie dodajemy wodę z miodem i ponownie dokładnie mieszamy. Nasionkową masę przekładamy na blachę, cienko rozkładając (3-5 mm grubości). Wstawiamy do piekarnika na 10 minut, po tym czasie wyjmujemy pieczywo z piekarnika i na blaszce kroimy w prostokąty, kwadraty lub trójkąty (jak wolicie). Następnie wstawiamy na ok. 30 minut do piekarnika i pieczemy do czasu aż chlebek się ładnie zarumieni i stanie chrupiący. W razie potrzeby przedłużamy czas pieczenia. Chrupkie pieczywo studzimy na kratce i przekładamy do szczelnego pojemnika!

Smacznego!

IMGP2839Przepis pochodzi ze strony „Przepisyzpodrozy.pl”

 

Jedna odpowiedź na „Norweskie chrupkie pieczywo (knekkebrød)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa