Sernik z rabarbarem i kruszonką
Kruchy spód … masa serowa na bazie tłustego twarogu z dodatkiem budyniu …przełamujący słodycz kwaskowaty rabarbar i chrupiąca kruszonka. Pyszny sernik w sam raz na letnie rodzinne biesiadowanie :).
Składniki na kruche ciasto forma o średnicy 26 cm:
200 mąki pszennej
50 g cukru pudru
1 jajko
150 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masa serowa:
1,2 kg twarogu tłustego lub półtłustego, dwukrotnie mielonego
1 jajko
1 szklanka cukru
1 opakowanie 60 g budyniu waniliowego
Dodatkowo:
3 łodygi rabarbaru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Rabarbar myjemy, a następnie kroimy w około 1 cm kawałki. Kawałeczki łodyg przekładamy do miski i zasypujemy cukrem pudrem i mąka ziemniaczaną. Mieszamy i odstawiamy.
Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części ( 2/3 i 1/3), mniejszą część owijamy w folię i odkładamy na ok. 20 minut do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepiamy dno i około 1 cm rant formy uprzednio nasmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C, grzałka góra dół.
Twaróg wraz z jajkiem, cukrem, budyniem miksujemy lub blendujemy na gładką masę. Zawsze miksujemy do połączenia składników, otrzymania gładkiej jednolitej masy. Nie polecam długiego miksowania, gdyż za mocno napowietrzona masa serowa powoduje, że sernik bardzo wyrasta, a po wystudzeniu opada i pęka!
Masę serowa przekładamy do formy wyłożonej ciastem. Na wierzch rozsypujemy kawałki rabarbaru obtaczane w cukrze pudrze i mące. Schłodzony kawałek ciasta ścieramy na tarce lub rwiemy na małe kawałeczki i układamy na rabarbarze. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Smacznego!
Dodaj komentarz