Sangria

Sangria to popularny hiszpański napój … na bazie wina … z mnóstwem owoców … dodatkowo wzmocniony alkoholem wysokoprocentowym … orzeźwiający, lekki i owocowy. Istnieje wiele rodzi sangrii … można zmieniać proporcje, dodawać ulubione owoce … zawsze jest pysznie, byle wina nie za mało;). Polecam do sączenia w upalne, letnie wieczory 🙂 .

Składniki na duży dzbanek

1 butelka czerwonego wytrawnego wina

100 ml pimms’a (lub innego mocnego alkoholu, np. wódki)

2 brzoskwie lub nektarynki

garść borówek amerykańskich

garść czarnej porzeczki

1 pomarańcza

kawałek arbuza

3 łyżki cukru trzcinowego

½ szklanki ciepłej wody

szczypta cynamonu

1 ½ szklanki wody gazowanej

kostki lodu

Wykonanie:

Cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy. Brzoskwinie i arbuza kroimy na kawałki, razem z borówkami i porzeczkami wrzucamy do dzbanka. Wyciskamy sok z pomarańczy i przelewamy do dzbanka z owocami. Dodajemy szczyptę cynamonu, wlewamy wino, mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Przed podaniem do dzbanka wlewamy pimms’a, wodę mineralną i wrzucamy lód.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl