Sałatka z kuskusem, zielonymi szparagami i kurkami

Lekka sałatka na bazie kuskusu z zielonymi szparagami, kurkami, pomidorem i dymką.

sałatka z kuskusem, szparagami i kurkami (12)sałatka z kuskusem, szparagami i kurkami (11)sałatka z kuskusem, szparagami i kurkami (25)

Składniki:

1 szklanka kaszy kuskus

6-7 zielonych szparagów umytych i pozbawionych twardych końcówek

spora garść kurek (świeżych lub mrożonych, dałam mrożone)

1 mały pomidor

2 łyżki szczypioru z cebuli dymki

1 łyżka masła

Składniki na winegret:

2-3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek extra vergine

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

Wykonanie:

Kuskus wsypujemy do naczynia i zalewamy gorącą wodą (wody wlewamy powyżej poziomu kaszy o ok.1 cm) . Odstawiamy na kilka minut, aby kasza napęczniała i wchłonęła całą wodę.

Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy kurki i pokrojone kawałki szparagów. Smażymy kilka minut. Odstawiamy. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w małą kosteczkę. Odstawiamy.

W małym naczyniu przygotowujemy winegret. Do oleju lub oliwy wyciskamy czosnek, dodajemy sól, pieprz i dokładnie mieszamy.

Do miski z kuskusem wrzucamy szparagi z kurkami. Dodajemy pomidora i dymkę. Całość polewamy winegretem i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dosalamy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa