Cukinia zapiekana w śmietanie

Pomysł na cukinię …   cukinie podpiekamy z oliwą w piekarniku, zalewamy śmietaną, posypujemy potartym serem i zapiekamy w towarzystwie świeżego koperku. Prosto, szybko i smacznie!

cukinia zapiekana (25) cukinia zapiekana (16) cukinia zapiekana (2)

Składniki:

1 duża cukinia lub dwie małe

2 łyżki oliwy extra vergine

200 ml śmietany 18%

100 g ulubionego żółtego sera

1 jajko

sól, pieprz do smaku

1 łyżka świeżego koperku

Wykonanie:

Cukinię myjemy, jeśli ma twardą skórka obieramy, pozbawiamy nasion, a następnie kroimy w talarki. Spód naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą, rozkładamy cukinie, solimy i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.

W mały naczyniu rozbełtujemy jajko ze śmietaną, pieprzem i koperkiem. Mieszaniną zalewamy podpieczoną cukinię na wierzch ścieramy ser i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.

Smacznego!

13 odpowiedzi na „Cukinia zapiekana w śmietanie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa