Czekoladowy przekładaniec

Czekoladowa kostka, czyli … czekoladowe ciasto … czekoladowy krem z kawałkami czekolady … na wierzch oczywiście czekoladowa polewa 🙂 

czekoladowa kostka (29)czekoladowa kostka (22) czekoladowa kostka (9) czekoladowa kostka (61)

Składniki na ciasto czekoladowe

220 g mąki pszennej

4 jajka (w temperaturze pokojowej)

200 ml mleka (w temperaturze pokojowej)

180 ml oleju rzepakowego

1 szklanka cukru

2 kopiaste łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę czekoladową:

1 budyń śmietankowy + 400 ml mleka

1 kopiasta łyżka kakao

1 łyżka mąki ziemniaczanej

3 łyżki cukru

150 g masła

100 g uprażonych orzechów włoskich

50 g gorzkiej czekolady

Składniki na polewę:

50 g masła

50 g gorzkiej czekolady

50 ml śmietany kremówki 36%

1 łyżka kakao

3 łyżki cukru

Dodatkowo:

orzechy włoskie do przyozdobienia

Wykonanie:

Ciasto czekoladowe (blacha o wymiarach 25-30 cm)

W misce miksujemy jajka z cukrem, mlekiem i olejem. W drugiej misce mieszamy suche składniki tj. mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Łączymy suche składniki z mokrymi. Ciasto, ma dość płynną konsystencję. Czekoladową masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 30 min, do suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto czekoladowe z tego przepisu wyrasta na ok. 4 cm (przy zastosowaniu blaszki o wymiarach 25-30 cm), nie jest idealnie równe,ale za to pyszne  🙂

Masa czekoladowa:

W małym naczyniu, w 150 ml zimnego mleka rozrabiamy budyń z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i kakao. W garnku zagotowujemy pozostałe mleko z cukrem, energicznie mieszając wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę budyniową. Całość zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (nie mieszamy). Budyń powinien być dość gęsty. Następnie schładzamy w lodówce. Do schłodzonej masy wmiksowujemy miękkie masło, dodajemy posiekane orzechy i posiekana czekoladę. Mieszamy.

Ciasto czekoladowe przecinamy na dwa blaty, a następnie przekładamy kremem czekoladowy.

Polewa czekoladowa

Do małego rondle wsypujemy cukier i kakao. Dodajemy masło oraz śmietaną. Całość rozpuszczamy na wolnym ogniu dokładnie mieszając do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie polewą zalewamy wierzch naszego ciasta i dekorujemy orzechami.

Smacznego!

 

3 odpowiedzi na „Czekoladowy przekładaniec”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl