Biszkoptowe babeczki z tahini
Szybki i smaczny deser … puszyste babeczki z dodatkiem pasty sezamowej (tahini) … polane pyszną, również, sezamową glazurą. Dzieci za nimi przepadają!
Składniki na ok. 10 -12 babeczek:
2 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki pasty tahini
Składniki na glazurę:
½ szklanki cukru pudru
3-4 łyżek pasty tahini z tego przepisu
Wykonanie:
Formę na muffiny natłuszczamy masłem. Odstawiam. Piekarnik nastawiamy na 170 st. C (piekę z termoobiegiem).
Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dosypujemy cukier i wrzucamy po jednym żółtku, cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy w dwóch partiach mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy pastę tahini. Miksujemy i przelewamy do formy na muffiny. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 170 st. C. (z termoobiegiem) lub do suchego patyczka. Babeczki będą upieczone, gdy zaczną odchodzić od formy i przy jej brzegach będą lekko pomarszczone.
Cukier puder mieszamy z pasta tahini, jeśli glazura wyjdzie z gęsta dolewamy odrobinę goręcej wody i polewamy babeczki.
Smacznego!
Anielo, gdzie można kupić pastę tahini?
Na pewno w większości marketów jest dostępna,polecam jednak zrobić domową:)
Czy z dwóch łyżek mąki wyjdzie tyle babeczek?
Tak, ponieważ to ciasto biszkoptowe które nie potrzebuje dużo mąki