Biszkoptowe babeczki z tahini

Szybki i smaczny deser … puszyste babeczki z dodatkiem pasty sezamowej (tahini) … polane pyszną, również, sezamową glazurą. Dzieci za nimi przepadają!
biszkoptowe babeczki z tahini (5)

Składniki na ok. 10 -12 babeczek:

2 jajka

4 łyżki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1/3  łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki pasty tahini

Składniki na glazurę:

½  szklanki cukru pudru

3-4 łyżek pasty tahini z tego przepisu

Wykonanie:

Formę na muffiny natłuszczamy masłem. Odstawiam. Piekarnik nastawiamy na 170 st. C (piekę z termoobiegiem).

Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dosypujemy cukier i wrzucamy po jednym żółtku, cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy w dwóch partiach mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy pastę tahini. Miksujemy i przelewamy do formy na muffiny. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 170 st. C. (z termoobiegiem) lub do suchego patyczka. Babeczki będą upieczone, gdy zaczną odchodzić od formy i przy jej brzegach będą lekko pomarszczone.

Cukier puder mieszamy z pasta tahini, jeśli glazura wyjdzie z gęsta dolewamy odrobinę goręcej wody  i polewamy babeczki.

Smacznego!

4 odpowiedzi na „Biszkoptowe babeczki z tahini”

Skomentuj początkująca Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa