Basler Lackerli, czyli pierniczki z Bazylei
Basler Läckerli to tradycyjne pierniczki wypiekane w Szwajcarii. Duża ilość miodu, orzechów oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej nadają im wspaniałego aromatu i cudnego smaku. Lekko twarde i ciągnące … dla mnie pyszne! Tradycyjny przepis wzbogaciłam o rodzynki. Polecam!
Składniki:
500 g mąki pszennej
500 g płynnego miodu
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
1 łyżka cynamonu
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
100 g cukru
300 g orzechów (migdały lub orzechy włoskie)
200 g rodzynek
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki likieru Riga Black Balsam ( tradycyjny litewski likier ziołowy, można zastąpić innym mocnym alkoholem)
Lukier:
1 ½ szklanki cukru pudru
4 -5 łyżek gorącej wody
Wykonanie:
W rondlu podgrzewamy miód z cukrem, do czasu, aż cukier się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cynamon, przyprawę do piernika, sodę. Mieszamy. Orzechy i rodzynki siekamy na małe kawałki. Do miski z mąką dodajemy orzechy, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, rodzynki oraz wlewamy miód z cukrem. Całość miksujemy na jednolita masę (ciasto będzie gęste i klejące). Dużą blachę, o wymiarach 35×35 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy na grubość ok. 1,5 cm pomagając sobie rękoma oprószonymi mąką. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok.25 min. Jeszcze ciepłe ciasto lukrujemy i kroimy w kostkę, gdy pierniki przestygną układamy je w szczelnym pojemniku.
Smacznego!
Źródło przepisu: Moje Wypieki (z małymi modyfikacjami)
Wygląda przecudnie 🙂
Te pierniczki są wspaniałe ! A jakie ”napakowane” bakaliami 🙂
Na pewno mi się przyśnią te pyszne pierniki ,lukier ,rodzynki ,orzechy ,tyle wspaniałości w jednym kawałku!.
A ile dni przed spożyciem należy je zrobić?
Najlepiej na kilka dni przed spożyciem pierniczki przechowoywć w szczelnie zamkniętym pojemniku z kawałkiem jabłka, które należy co 2 dni wymieniać na nowe. Pierniki wówczas przejdą wilgocią z owoców i będą idealnie miękkie. U mnie ostatnie Basler Lackerli nie doczekały nawet 3 dni w pojemniku ;). Pozdrawiam Aniela.
Robiłam, rodzina była zachwycona. To najlepszy piernik jaki żeśmy jedli.