Basler Lackerli, czyli pierniczki z Bazylei

Basler Läckerli to tradycyjne pierniczki wypiekane w Szwajcarii. Duża ilość miodu, orzechów oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej nadają im wspaniałego aromatu i cudnego smaku. Lekko twarde i ciągnące … dla mnie pyszne! Tradycyjny przepis wzbogaciłam o rodzynki. Polecam!

pierniczki-z-bazylei-ii-52

Składniki:

500 g mąki pszennej

500 g płynnego miodu

2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

1 łyżka cynamonu

2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

100 g cukru

300 g orzechów (migdały lub orzechy włoskie)

200 g rodzynek

100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

2 łyżki likieru Riga Black Balsam ( tradycyjny litewski likier ziołowy, można zastąpić innym mocnym alkoholem)

Lukier:

1 ½ szklanki cukru pudru

4 -5 łyżek gorącej wody

Wykonanie:

W rondlu podgrzewamy miód z cukrem, do czasu, aż cukier się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cynamon, przyprawę do piernika, sodę. Mieszamy. Orzechy i rodzynki siekamy na małe kawałki. Do miski z mąką dodajemy orzechy, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, rodzynki oraz wlewamy miód z cukrem. Całość miksujemy na jednolita masę (ciasto będzie gęste i klejące). Dużą blachę, o wymiarach 35×35 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy na grubość ok. 1,5 cm pomagając sobie rękoma oprószonymi mąką. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok.25 min. Jeszcze ciepłe ciasto lukrujemy i kroimy w kostkę, gdy pierniki przestygną układamy je w szczelnym pojemniku.

Smacznego!

IMGP4303IMGP4314IMGP4281 IMGP4299 IMGP4297

Źródło przepisu: Moje Wypieki (z małymi modyfikacjami)

6 odpowiedzi na „Basler Lackerli, czyli pierniczki z Bazylei”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa