Żeberka w sosie winno-cebulowym

Żeberka w winno-cebulowym sosie z dużą ilością majeranku. Podawane z młodymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Polecam na obiad, najlepiej z lampką czerwonego wina!

IMGP3693IMGP3700

Składniki:

ok. 1 kg żeberek wieprzowych

2 cebule

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

1/2 szklanki bulionu wieprzowego lub wody

 1 łyżka oleju do smażenia

1 łyżka suszonego majeranku

1/2 łyżeczki listków świeżego rozmarynku

sól

pieprz

Dodatkowo:

10-12 młodych, małych ziemniaków

ogórek kiszony

Wykonanie:

Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Żeberka oprószamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy olej i układamy żeberka, smażymy na złoty kolor, na średniej mocy palnika, aby jak najwięcej tłuszczu się wytopiło. Do mięsa dodajemy majeranek  i cebulę pokrojoną w piórka, smażymy 1 minutę, a następnie całość zalewamy winem i bulionem. Żeberka dusimy 30 minut, w razie potrzeby doprawimy jeszcze solą i pieprzem. Mięso podajemy z gotowanymi młodymi ziemniakami w mundurkach polanymi sosem oraz z kiszonym ogórkiem.

Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa