Tort z gruszką

Delikatny, orzeźwiający tort z gruszką. Polecam na weekend!

tort z gruszka (29) tort z gruszka (6)

Składniki na biszkopt (forma średnicy 20 cm)

4 jajka klasy L w temperaturze pokojowej

¾ szklanki cukru

1/3  szklanki mąki pszennej tortowej 

½ szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

1 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Składniki na krem:

250 ml śmietany kremówki 30-36 %

250 g serka mascarpone

kilka łyżek cukru pudru (do smaku)

Dodatkowo:

3 średnie gruszki

1 szklanka wody

1 łyżka golden syropu lub miodu

1 łyżka whisky

sok z 1/2 cytryny

½ gorzkiej czekolady 70%

Wykonanie:

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód.  Odstawiamy.

W mniejszej misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia i kakao. Odstawiamy.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do większej miski dodajemy szczyptę soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut (to suchego patyczka) w temperaturze 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Gruszki przekładamy do rondla, zalewamy 1 szklanka wodą, a następnie dodajemy golden syrop i wisky. Gotujemy do miękkość. Ugotowane owoce wyciągamy z zalewy do przestygnięcia, a następnie kroimy w kostka (ok. 0,5 cm)

Krem

Do wysokiego naczynia przelewamy śmietanę, miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy śmietana się ubije dodajemy cukier puder, miksujemy i dodajemy serek mascarpone. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła.

Wystudzony biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Ścinamy wybrzuszenie, które posłuży nam do dekoracji boków tortu (ścinki rozkruszamy i wstawiamy na kilka minut do piekarnika (temp. 120 st. C, aby się podsuszyły). Blat układamy na paterze, skrapiamy sokiem z cytryny smarujemy kremem rozkładamy połowę gruszek i ponownie smarujemy kremem i przykrywamy kolejnym blatem, czynność powtarzamy z drugim blatem. Wierzch i boki tortu cienko smarujemy śmietankowym kremem. Boki tortu posypujemy rozkruszonym i ciastem, na wierzch ścieramy czekoladę, (aby uzyskać malutkie ruloniki możecie ścierać czekoladę za pomocą obieraczki do warzyw).

Smacznego!

Jedna odpowiedź na „Tort z gruszką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa