Tort kokosowy z malinami

Dostojny i elegancki tort kokosowy … z puszystego biszkoptu  … przełożony delikatnym kremem na bazie białej czekolady z dodatkiem wiórków kokosowych i odrobiną malin, cudownie współgrających z całością. Polecam do upieczenia w karnawale!tort kokosowy (1)tort kokosowy (56)

Składniki:

biszkopt z tego przepisu

Składniki na krem:

300 g białej czekolady

200 g masła

80 g wiórków kokosowych

500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %

4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

garść mrożonych malin

sok z 1 cytryny do skropienia biszkoptu

wiórki kokosowe do obsypania tortu

Wykonanie krem z kokosowy:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. Miękkie masło ucieramy, następnie dolewam roztopioną czekoladę i wiórki kokosowe miksujemy, aby składniki się ładnie połączyły. Odstawiamy do lodówki na ok 30 minut.

Do wysokiego naczynia przelewamy zimną śmietanę, miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy śmietana się ubije dodajemy cukier puder, miksujemy.

Do miski z masą czekoladowo-maślaną dokładamy partiami śmietanę (pozostawiamy kilka łyżek śmietany do obłożenia tortu) delikatnie mieszając za każdym razem szpatułką. Masa nabierze puszystości i lekkości.

Wystudzony biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze, skrapiamy sokiem z cytryny smarujemy kremem i posypujemy połową malin, maliny przykrywamy kremem, aby nie puszczały soku i „plamiły”  biszkoptu. Czynność powtarzamy z kolejnym blatem ciasta. Wierzch i boki tortu smarujemy odłożoną śmietaną i posypujemy wiórkami kokosowymi. Tort wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, przed podaniem wyjmujemy na ok. 1 godziny, aby krem zmiękł i rozpływał się w ustach.

Smacznego!
tort kokosowy (11)tort kokosowy (24) tort kokosowy (14)

2 odpowiedzi na „Tort kokosowy z malinami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa