Sałatka z komosą ryżową i jarmużem (z winegretem arbuzowym)

Lekka, odżywcza sałatka z komosą ryżową i jarmużem  … z dodatkiem twarogu i orzeźwiającego arbuza … polana nieco słodkim i odrobinę pikantnym winegretem arbuzowym. Polecam!

sałatka z komosą i arbuzem (28)sałatka z komosą i arbuzem (8)

Składniki:

½ szklanki komosy ryżowej (quinoa)

3 liście jarmużu (2 garście pokrojonych liście)

2 łyżki wody

50 g twarogu

kawałek arbuza bez pestek

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka miodu lub cukru

Składniki na arbuzowy winegret:

1/3 szklanki soku z arbuza

1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine

½ łyżeczki octu balsamicznego

1 łyżeczka miodu

sól morska,

świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

Komosę ryżową płuczemy, a następnie gotujemy do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ilość kaszy w stosunku do wody 1:1,5).

Jarmuż myjemy pod bieżąca wodą, wykrawamy twarde cześć i rwiemy liście na mniejsze kawałki. Jarmuż wrzucamy na patelnię, wlewamy wodę i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy masło i cukier. Podsmażamy jeszcze chwilę. Odstawiamy.

Twaróg kroimy w małe kwadraty. Arbuza pozbawiamy pestek i również kroimy w małe kawałki.

Wykonanie arbuzowy winegret:

Do małej miseczki wlewamy sok z arbuza dodajemy oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i miód. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

Jarmuż rozkładamy na talerzu, dodajemy komosę, kawałki twarogu i arbuza. Całość polewamy arbuzowym winegretem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa