Rustykalna tarta z figami i rozmarynem
Galette (rustykalna tarta) … kruche ciast wypełnione po brzegi owocami z dodatkiem rozmarynu … na wierzchu wykończone figami i polane pachnącym miodem z mniszka lekarskiego. Pycha!
Składniki:
270 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
200 g zimnego masła
1 jajko
Składniki do środka tarty:
4-5 świeżych fig
4 duże śliwki japońskie Kometa
2 nektarynki
1 banan
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
Wykonanie ciasto:
Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Ciasto rozpłaszczamy, zwijamy folią spożywczą i odkładamy na minimum pół godziny do lodówki.
Figi kroimy na plasterki. Odstawiamy.
Śliwki i nektarynki pozbawiamy pestek i kroimy na ósemki. Banana obieramy ze skórki i kroimy na grubsze plasterki. Śliwki, nektarynki i banany przekładamy do miski, zasypujemy mąką ziemniaczaną, rozmarynem i cukrem. Odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy na 200 st. C (bez termoobiegu).
Schłodzone ciasto lekko oprószamy mąkę i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm, najlepiej od razu na papierze do pieczenia.
Papier z ciastem przenosimy na duża blachę z wyposażenia piekarnika. Środek ciasta oprószamy jeszcze odrobiną mąki ziemniaczanej. Wykładamy owoce pozostawiając ok. 7 cm brzeg ciasta. Brzegi ciasta zawijamy na nadzienie i wstawiamy na ok. 35 minut do rozgrzanego piekarnika.
Galette podajemy polaną syropem klonowym lub miodem z mniszka lekarskiego.
Smacznego!
Wspaniała tarta. I te figi … pysznie