Pudding z chia, czekoladowo-pomarańczowy

Moje ulubione połączenie …  smak czekolady i pomarańczy… zawarty w pysznym i zdrowym puddingu z nasion szałwii hiszpańskiej (chia). Polecam do wykonania ;-).

chia czekoladowe (6)

Składniki na 2 porcje:

5 łyżek nasion chia ( szałwii hiszpańskiej)

3/4 szklanki soku z świeżo wyciągniętych pomarańczy, ewentualnie soku z kartonu dobrej jakości

3/4 szklanki mleka

2 łyżki ciemnego kakao

opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu

opcjonalnie 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

1-2 łyżeczki miodu, można pominąć

Dodatkowo:

2 kostki gorzkiej czekolady, starte na wiórki

odrobiną skórki otwartej z wyszorowanej pomarańczy

Wykonanie:

Wszystkie składniki na pudding umieszczamy w większej misce. Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Naczynie z puddingiem przykrywają folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

Przed podaniem pudding przekładamy do szklanek, posypujemy czekoladą i otwartą skórką z pomarańczy.

Smacznego!
chia czekoladowe (4)Źródło przepisu: Przepisy z podróży, przepis trochę zmodyfikowany

Jedna odpowiedź na „Pudding z chia, czekoladowo-pomarańczowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa