Proste ciasto z owocami

Dziś mam dla Was przepis na jeno z najczęściej pieczonych ciast u mnie w domu, … w ciągu lata praktycznie pieczemy je, co weekend! Piszę pieczemy, bo specjalistą od tego ciasta jest mój Mąż 🙂 to na zdjęciach też on upiekła wraz z pomocą córek;). Tak, że ten wpis jest wyjątkowy, ponieważ po raz pierwszy publikuję na blogu coś, czego sama nie upiekłam! Ale zdjęcia już jak zawsze są mojego autorstwa.  A ciasto bardzo Wam polecam.

Składniki na formę o średnicy 26 cm

½  szklanki cukru

4 jajka

1 szklanka mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki oleju rzepakowego

6 jabłek (można też dać brzoskwinie, śliwki, porzeczki)

Wykonanie:

Jabłka obieramy ze skórek, przekrawamy na ćwierki , wykrawamy gniazda nasienne i kroimy jeszcze na mniejsze kawałki. Odstawiamy.

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C z termmobiegiem.

Formę do pieczenia wykładamy papierem, tylko spód, boki smarujemy masłem. Odstawiamy.

Do większej miski wbijamy jajka dodajemy cukier i miksujemy kilka minut do czasu otrzymania jasnej piany. Do ubitych jajek z cukrem przesiewamy mąkę i proszek .  Ciasto delikatnie mieszamy szpatułką a następnie  chwile miksujemy na najniższych obrotach miksera wlewając jednocześnie  olej.

Ciasto przelewamy do formy na wierzch wrzucamy owoce lekko je wciskając w masę. Całość posypujemy 1 łyżką cukru i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy ok. 35 minut lub do suchego patyczka.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl