Proste ciasto z owocami
Dziś mam dla Was przepis na jeno z najczęściej pieczonych ciast u mnie w domu, … w ciągu lata praktycznie pieczemy je, co weekend! Piszę pieczemy, bo specjalistą od tego ciasta jest mój Mąż 🙂 to na zdjęciach też on upiekła wraz z pomocą córek;). Tak, że ten wpis jest wyjątkowy, ponieważ po raz pierwszy publikuję na blogu coś, czego sama nie upiekłam! Ale zdjęcia już jak zawsze są mojego autorstwa. A ciasto bardzo Wam polecam.
Składniki na formę o średnicy 26 cm
½ szklanki cukru
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki oleju rzepakowego
6 jabłek (można też dać brzoskwinie, śliwki, porzeczki)
Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórek, przekrawamy na ćwierki , wykrawamy gniazda nasienne i kroimy jeszcze na mniejsze kawałki. Odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C z termmobiegiem.
Formę do pieczenia wykładamy papierem, tylko spód, boki smarujemy masłem. Odstawiamy.
Do większej miski wbijamy jajka dodajemy cukier i miksujemy kilka minut do czasu otrzymania jasnej piany. Do ubitych jajek z cukrem przesiewamy mąkę i proszek . Ciasto delikatnie mieszamy szpatułką a następnie chwile miksujemy na najniższych obrotach miksera wlewając jednocześnie olej.
Ciasto przelewamy do formy na wierzch wrzucamy owoce lekko je wciskając w masę. Całość posypujemy 1 łyżką cukru i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy ok. 35 minut lub do suchego patyczka.
Smacznego!
Dodaj komentarz