Placki z cukinii

Cukiniowe placuszki smażone na oleju, doskonałe z odrobiną jogurtowo-koperkowego sosu … same lub jako dodatek do dania mięsnego. Polecam!

spro12 (38)spro12 (37)

Składniki:

3 małe cukinie

2 jajka

2 łyżki mąki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka posiekanego koperku

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

olej do smażenia

Składniki na sos jogurtowy:

200 g jogurtu typu greckiego

1 łyżka posiekanego koperku

sól morska, pieprz do smaku

Wykonanie:

Cukinie myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinie odsączmy z soków i  przekładamy do większej miski. W małej miseczce  rozbełtujemy jajka z mąkami na gładka masę, wlewamy do cukinii. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy koperek i doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Mieszamy. Na rozgrzany olej wykładamy po 2 łyżki cukiniowej masy, formujemy zgrabnego placka i smażymy na średnie mocy palnika obu stron na złoty kolor. Placki przekładamy na papierowy ręcznik aby odsączyły się z oleju. Podajemy z sosem jogurtowym lub jako dodatek do dania mięsnego.

Sos jogurtowy:

Do miseczki przekładamy jogurt dodajemy posiekany koperek sól i pieprz. Mieszamy.

Smacznego!

 

Jedna odpowiedź na „Placki z cukinii”

  • Ostatnio próbowałam zrobić podobne, ale wyszły zupełnie nie chrupiące. Spróbuję z twojego przepisu. Mam nadzieję, ze wyjdą tak samo smaczne jak na zdjęciach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa