Pierogi z makiem

Pierogi z makiem … idealne na Świąteczny stół. Farsz to masa makowa, domowej roboty … pachnąca, aromatyczna … na bazie maku już zmielonego, przez co szybka w przygotowaniu. Jeśli jednak wolicie sami mielić mak przepis na tradycyjna masę makową znajdziecie tutaj.
pierogi-z-makiem-21pierogi-z-makiem-35

Składniki na ciasto (ok. 50-60 pierogów):

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka gorącej wody

½ łyżeczki soli

Składnik na farsz (przepis z opakowania z maku mielonego z małymi modyfikacjami):

200 g maku mielonego

200 ml mleka

100 g cukru

3 łyżki miodu

50 g masła

100 g rodzynek

1 łyżeczka cynamonu

kilka kropel olejku rumowego lub migdałowego

Wykonanie farsz makowy:

Mleko zagotowujemy z masłem cukrem, miodem, rodzynkami i cynamonem. Wsypujemy mak i gotujemy kilka minut aż mak spęcznieje. Do masy makowej dodajemy kilka kropel aromatu rumowego, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Wykonanie ciasto:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól. Na środku usypanego z mąki kopca robimy wgłębienie i wlewamy po trochu gorącą (nie wrzącą) wodę wyrabiając ciasto tak, aby uzyskać elastyczną, miękką masę. Ciasto dzielimy na 3 części, owijamy folią i odkładamy na kilka minut.

Jedną część ciast wyciągamy z foli i rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm podsypując mąką. Wycinamy koła średnicy ok. 8-9 cm, na każdym wyciętym kawałku ciasta układamy po łyżeczce farszu i zlepiamy pieroga, zaciskając brzegi palcami lub widelcem. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotuje, do czasu aż wypłyną na wierzch. 

Pierogi można zamrozić i ugotować później.

Pierogi podajemy ze śmietaną lub masłem i cynamonem, same też dobrze smakuję:).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa