Czekoladki z nadzieniem z białej czekolady, pistacji i żurawiny

Czekoladki domowej roboty … cudowne, miękkie nadzienie z białej czekolady z dodatkiem słonych pistacji i słodkiej żurawiny … zamknięte w chrupiącej gorzkiej czekoladzie. Po prostu pyszne! Idealne na prezent, w sam raz na Święta!

ZDROWYCH,  SPOKOJNYCH  ŚWIĄT  BOŻEGO  NARODZENIA!

praliny-z-pistacjami-i-zurawina-6praliny-z-pistacjami-i-zurawina-36

Składniki na ok 45 szt.:

500 g białej czekolady

220 ml słodkiej śmietany 18%

200 g pistacji

100 g suszonej żurawiny

Dodatkowo:

250 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Pistacje obieramy z łupinek i siekamy na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno. Żurawinę także kroimy na mniejsze części. Odstawiamy.

Śmietaną podgrzewamy w mikrofali  tak, aby była dobrze ciepła. Białą czekoladę łamiemy na małe kawałki przekładamy ją do miski i ustawiamy na rondelku z wrzącą wodą tak, aby dno miski nie dotykało lustra wody. Do czekolady wlewamy podgrzaną śmietanę i mieszamy. Jeżeli woda mocno wrze palnik wyłączamy. Mieszamy do czasu uzyskania gładkiej płynnej masy.

Do słodkiej masy dodajemy posiekane pistacje i żurawinę. Mieszamy i wylewamy do naczynia żaroodpornego  o wymiarach 23cm x13 cm wyłożonego folią spożywczą. Masę wstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia blok czekoladowy kroimy ostrym nożem na małe prostokąciki. Rozkładamy na tacce i wstawiamy na ok 10 minut do zamrażalnika.

W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Czekoladę łamiemy na małe kawałki przekładamy ją do miski i ustawiamy na rondelku z wrzącą wodą, tak, aby dno miski nie dotykało lustra wody. Podgrzewamy do czasu roztopienia się czekolady.

Schodzone kawałki czekoladek z pistacjami i żurawiną obtaczamy w gorzkiej czekoladzie i układamy na papierze do pieczenia. Najlepiej robić to za pomocą dwóch długich wykałaczek/ patyczków do szaszłyków. Gdy czekolada zastygnie, czekoladki wkładamy do małych papilotek i układamy w pudełku. Przechowujemy w lodówce do kilku dni.

Uwaga!

Biała czekolada topi się w temperaturze 40 st. C, dlatego należy uważać żeby zbytnio jej nie podgrzewać, ponieważ może się przypalić. Jeśli jednak zdarzy się wam przegrzać czekoladą możecie spróbować dodać jeszcze śmietany. Jeśli i to nie pomoże należy zostawić czekoladę do całkowitego zastygnięcia i zacząć jeszcze raz proces roztapiania.

Smacznego!


praliny-z-pistacjami-i-zurawina-42
praliny-z-pistacjami-i-zurawina-50

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl