Pesto

Pesto idealne nie tylko do makaronów czy do gniocchi np. ziemniaczanych, ale również świetnie się sprawdza, jako smarowidło do chleba, baza do pizzy (zamiast sosu pomidorowego), a nawet dodatek do  mięs i serów.

pesto, gnocchie 1 (46)pesto, gnocchie 1 (31)

Składniki:

1 pęczek bazylii (doniczka)

1 ząbek czosnku

garść obranych pistacji 

50 g potartego twardego sera (cheddar)

5 łyżek oliwy extra vergine

sól morska, pieprze do smaku

Wykonanie:

Bazylię myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Czosnek i orzechy obieramy. Wszystkie składnik umieszczamy w moździerzu, dodajemy oliwę, sól, pieprz oraz ser i ucieramy do uzyskania w miarę jednolitej masy (zamiast moździerza można urzyć malaksera). Pesto przechowujemy w zamknietym pojemniku lub słoiczku w lodówce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa