Panforte

Panforte to słynny włoskie ciasto, a raczej nugatowy przysmak kojarzący się ze świętami Bożego Narodzenia. Dość twardy (ale pyszny!).  Istnieje wiele modyfikacji panforte, ale podstawową bazą tego wspaniałego przysmaku są orzech, kandyzowane owoce oraz miód. Całość doprawiona pachnącymi przyprawami. Panforte, tak jak nasz tradycyjny piernik może długo leżakować, im starszy tym lepszy i bardziej miękkie. Polecam!

panforte (31) panforte (27)
Składniki na formę średnicy 24 cm:

200 g orzechów laskowych

150 g orzechów włoskich

100 g suszonych moreli (w oryginalnych przepisach suszone figi)

100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

1 ½ łyżeczki cynamonu

1 ½ łyżeczki mielonego kardamonu

¼ łyżeczki mielonych goździków

szczypta chili

70 g mąki pszennej

30 g kakao

100 g cukru

150 gram miodu

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Formę wykładamy papierem do pieczenia, spód i boki. Dodatkowo smarujemy jeszcze papier tłuszczem (olejem lub masłem). Przed wyłożeniem papierem boków formy należy nasmarować je lekko masłem, aby papier ładnie trzymał się formy. Odstawiamy.

Do większej miski wrzucamy orzech, pokrojone w grubszą kostka morele oraz skórkę pomarańczową. Bakalie mieszamy a następnie dosypujemy przesianą mąkę, kakao, cynamon, goździki, kardamon oraz szczyptę chili. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy tak, aby wszystkie owoce i orzechy były pokryte suchymi składnikami. Odstawiamy.

W małym rondlu zagotowujemy miód z cukrem, mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Do suchych składników wlewamy gorącą mieszaninę miodu i cukru. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki były obtaczane miodem i cukrem. Masę przekładamy do przygotowanej formy i równomiernie rozkładamy, najlepiej za pomocą ręki zwilżonej wodą. Panforte wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 st. C (piekę z termoobiegiem) i pieczemy ok. 40 minut. Gdy na wierzchu pojawia się małe pęcherzyki powietrza ciasto będzie gotowe. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Gdy wystygnie posypujemy obficie cukrem pudrem i kroimy na kawałki ostrym nożem. Przechowuje w szczelnym pojemniku.

Smacznego!

Jedna odpowiedź na „Panforte”

  • A ja zawsze myślałam, że to jest bardziej podobne do „rocky road”, a to całkiem twarde wychodzi. Niemniej przepis super, to ciasto idealne do popołudniowej herbatki teekanne, chyba na równi z biscotti 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa