Orzechowe tarteletki z nadzieniem jabłkowo-śliwkowym

Smaki jesieni ...

IMGP1691

IMGP1652

IMGP1621

Przepis na 2 małe tarteletki średnicy 10 cm oraz jedną tartę średnicy 24 cm.

Składniki na ciasto:

190 g mąki

120 g zmielonych orzechów włoskich

100 g brązowego cukru

120 g masła

Składniki na nadzienie:

7 dużych jabłek

7 dużych śliwek

½ szkl. brązowego cukru

1 łyżka miodu

1 łyżeczka cynamonu

½ łyżeczki estragonu

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zmielone orzechy, cukier oraz pokrojone w kostkę masło. Składniki wyrabiamy, owijamy folią i odkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do form, ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.

Nadzienie jabłkowo-śliwkowe

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na cienkie talarki, śliwki myjemy i kroimy na  plasterki. Owoce wrzucamy do garnka, wsypujemy cukier oraz przyprawy, gotujemy na wolnym ogniu aż owoce puszczą sok i zmiękną, pod koniec gotowania dodajemy miód. Gorące nadzienie przekładamy na upieczone ciasto, odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego!

2 odpowiedzi na „Orzechowe tarteletki z nadzieniem jabłkowo-śliwkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa