Lody mocno czekoladowe z pomarańczą

Uwielbiam czekoladę, zwłaszcza gorzką z dodatkiem pomarańczy! Dlaczego też nie zrobić takich lodów?! Mocno czekoladowych, z dużą ilością kakao i skórki pomarańczowej! Zdaniem moich domowników oraz moim skromnym zdaniem, wyszły rewelacyjnie! Bardzo polecam!

IMGP3287 lodyIMGP3295IMGP329 jak czekolada

Składniki:

200 ml mleka 3,2 %

250 ml śmietany kremówki 36 %

50 g cukru

150 gorzkiej czekolady 70 %

4 łyżki kakao

40 g drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Do rondla wlewamy mleko i śmietaną, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Zestawimy z palnika, dodajemy połamane czekolady i przesiane kakao. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Masę wystudzamy, a następnie schładzamy w lodówce.

Dobrze schłodzoną masę czekoladowa miksujemy na najwyższych obrotach miksera. Masę lodową, zamiast miksować można przelać do maszyny do wyrabiania lodów i postępować zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia.

Do zmiksowanej masy dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy, a następnie przelewamy do pojemnika lub naczynia, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na minimum 5 godziny do lodówki. Co godzinę lody mieszamy (czynność powtarzamy minimum 2-3 razy, jeśli chcemy, aby lody był puszyste i pozbawione kryształków lodu, a skórka pomarańczowa nie opadła na dno masy). Zamrażamy. Lody przed podaniem wyjmujemy z zamrażarnik na ok. 20 minut, aby lekko zmiękły.

Smacznego!

2 odpowiedzi na „Lody mocno czekoladowe z pomarańczą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl