Kuleczki jaglano-daktylowe

Zdrowe słodkości … kuleczki z kaszy jaglanej i suszonych daktyli … słodkie, bez cukru.
kuleczki jaglano-daktylowe (42) kuleczki jaglano-daktylowe (53)

Składniki:

370 g ugotowanej kaszy jaglanej

200 g daktyli

10 łyżek wiórków kokosowych

3 łyżki ciemnego kakao lub karobu

1/3 łyżeczki cynamonu

skórka otarta z jednej pomarańczy

sok z połowy pomarańczy

1 łyżka brandy lub innego mocnego alkoholu, można pominąć

Dodatkowo:

kasza jaglana ekspandowana do obtaczania kulek

wiórki kokosowe do obtaczania kulek

Wykonanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na około 10 minut.

Ugotowaną kasze jaglaną przekładamy do większej miski.

Pomarańcze dokładnie myjemy, zaparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę do miski z kaszą. Namoczone daktyle przekładamy do malaksera, zalewamy sokiem z pomarańczy i miksujemy na gładką masę. Zmiksowane daktyle przekładamy do miski z kaszą, dodajemy kakao, cynamon i wiórki kokosowe. Składniki mieszamy i blendujemy. Z masy formujemy kuli (dłonie możemy zwilżyć lekko wodą) i obtaczamy w ekspandowane kaszy jaglanej lub wiórkach kokosowych.

Smacznego!
kuleczki jaglano-daktylowe (7)kuleczki jaglano-daktylowe (9)kuleczki jaglano-daktylowe (3)

2 odpowiedzi na „Kuleczki jaglano-daktylowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa