Curry z ciecierzycy

Rozgrzewające curry z ciecierzycy … pyszne, aromatyczne … podawane z ulubionym pieczywem … idealne na zimowe chłody, w dodatku bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, pod warunkiem, że użyjemy ciecierzycy z puszki :).
curry z ciecierzycy (16)

Składniki:

2 szklanki ziaren ciecierzycy lub ciecierzyca z puszki, 2 sztuki

1 puszka pokrojonych pomidorów

1 większa cebula

2 ząbki czosnku

2 cm świeżego imbiru

3 łyżeczki przyprawy curry w proszku

1 łyżeczka kurkumy

szczypta suszonej papryczki chili, lub więcej

sól

2-3 łyżki oleju rzepakowego

100 ml śmietany 18% (można zastąpić mlekiem kokosowym)

1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry

Wykonanie:

Cebulę, czosnek, imbir obieramy i szatkujemy w drobną kostkę.

Ciecierzycę zalewamy wodą odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnego dnie odlewamy wodę, ciecierzycę wsypujemy do garnka zalewamy wodą i gotujemy do miękkości 1-1,5 godziny.

Do garnka z grubszym dnem wlewamy olej, wrzucamy poszatkowaną cebulę, czosnek oraz imbir. Podsmażamy do czasu aż cebula się zeszkli. Wsypujemy przyprawę curry, kurkumę, chili i podsmażamy ok.1 minutę. Dodajemy pomidory, gotujemy kilka minut, następnie dodajemy ciecierzycę, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą, wlewamy śmietaną i dodajemy natkę pietruszki. Mieszamy i podajemy posypane natką pietruszki w towarzystwie ulubionego pieczywa lub ryżu.

Smacznego!
curry z ciecierzycy (10)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa