Choinki z pierników

Przepis na szybkie pierniczki, które można upiec kilka dni przed Świętami!  Pierniczki miękną już na drugi dzień po upieczeniu! Moja propozycja prezentacji to przestrzenne choinki, które mogą stanowić piękną ozdobę wigilijnego stołu! Zwłaszcza dzieciom przypadną do gustu  🙂 .choinki z piernika III (11)-2

Składniki:

500 g mąki pszennej

3 łyżeczki przyprawy korzennej

1 łyżeczka cynamonu

½ łyżeczki imbiru

1 łyżka kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

150 g roztopionego masła

150 g miodu, jeśli jest twardy podgrzewamy go

1 jajko

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę dodajemy przyprawę korzenną, cynamon, imbir, kakao i sodę. Wszystkie suche składniki mieszamy, na środku kopca robimy wgłębienia, w które wbijamy jajko , wlewamy miód oraz roztopione masło. Wszystkie składniki zagniatamy do czasu uzyskania gładkiego, świecącego ciasta, nie ma potrzeby podsypywania mąką. Na początku ciasto wydaje się za suche, ale po dokładnym wyrobieniu ładnie się połączy. Ciasta nie musimy schładzać w lodówce, od razu rozwałkowujemy i wykrawamy pierniczki, np. w kształcie choinek. Układamy na blasze lekko wysmarowanej tłuszczem. Aby po upieczeniu stworzyć przestrzenne choinki, każde ciastko należy naciąć. Połowę choinek nacinamy w 3/4 wysokości od góry, a drugą połowę od dołu. Pierniczki pieczemy ok. 10 minut w rozgrzanym piekarniku do 170 st. C (pieką z termoobiegiem). Po wystudzeniu dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami. Zostawiamy na blacie kuchennym do stwardnienia lukru, najlepiej na całą noc.

Pierniki na drugi  dzień po upieczeniu miękną i są gotowe do jedzenia. Gdyby jednak nie zmiękły do pojemnika z piernikami wkładamy kawałki jabłka, wymieniając je co dwa dni. Pierniki wchłoną wilgoć z owoców i szybciej zmiękną

Smacznego!
choinki z piernika II (14)-2
choinki z piernika II (12)-3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa