Jabłka pod piernikową kruszonką

Prosty, pyszny deser … przedsmak nadchodzących świąt … jabłka zapiekane pod chrupiącą piernikową kruszonką.

jabłka pod piernikową kruszonką (14) jabłka pod piernikową kruszonką (34)

Składniki:

5-6 średniej wielkość jabłek

masło do wysmarowania formy

1 łyżka ciemnego cukru trzcinowego muscovado

½ łyżeczki cynamonu

Składniki na kruszonkę:

1 szklanka mocno pokruszonych pierniczków korzennych, kupnych lub z tego przepisu lub krajanki piernikowej

1 szklanka mąki pełnoziarnistej (3 zboża)

100 g zimnego masła

2 łyżki cukru ciemnego cukru trzcinowego muscovado

1 łyżka przyprawy korzennej do piernika domowej roboty, przepis tutaj

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka oleju roślinnego

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. (piekę z termoobiegiem).

Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki lub jeszcze mniejsze części. Owoce przekładamy do naczynia, posypujemy cynamonem i cukrem.

Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce, mieszamy, a następnie rękom formujemy kruszonkę.

Przygotowane wcześniej jabłka posypujemy piernikową kruszonką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Deser podajemy na ciepło, posypany cukrem pudrem.

Smacznego!

Jedna odpowiedź na „Jabłka pod piernikową kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl