Burger z grilla z frytkami

Wrześniowa aura jeszcze trochę sprzyja biesiadom przy grillu :), dlatego mam dla Was przepis na klasyczne burgery z grilla podane z frytkami również z grilla 🙂

Składniki:

500 g mięsa wieprzowego  ( użyłam szynki)

150 g surowego boczku

1 średniej wielkości cebula

2 ząbki czosnku

1 jajko

1 bułka kajzerka namoczona w mleku

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

olej do smażenia

Składniki na frytki:

7-8 średnich ziemniaków

sól

2-3 łyżki olej do smażenia

Dodatkowo:

Bułki na burgery (8 sztuk)

1 pomidor pokrojony w plasterki

1- 2  ogórki małosolne pokrojone w plasterki

½  cebuli pokrojonej w plasterki

garść świeżych liści szpinaku

Dodatkowo:

ketchup

Wykonanie:

Bułkę namaczamy w mleku. Cebule i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Mięso myjemy, kroimy na kawałki i mielimy razem z cebulą, czosnkiem i bułką odsączoną z mleka.

Mięso doprawimy solą i pieprzem, wbijamy jajko, mieszamy dokładnie a następnie kilka minut wyrabiamy ręką. Mięso odstawiamy na 15 minut lub jeśli się Wam spieszy od razu formujemy burgery o wielkości nieco większej niż średnica bułki, grubości około 1 centymetra. Burgery zwilżamy olejem rzepakowym. 

Ziemniaki myjemy( nie obieramy z skórki), kroimy w ok. 1 cm plasterki i kroimy w słupki, solimy i skrapiamy oliwą. Wrzucamy na rozgrzanego grilla, smażymy je na tacce, co jakiś czas mieszamy i ewentualnie skrapiamy olejem. Frytki będą gotowe jak ładnie się zarumienia z zewnątrz a w środku będą miękkie.

W czasie jak frytki dochodzą na ruszt wrzucamy burgery smażymy je na rozgrzanym grillu z obu stron na złoty kolor.

Bułki przekrawamy na pół, układamy na grillu i  podpiekamy do czasu aż się ładnie zarumienią.

Składamy burgery. Podpieczone bułki smarujemy ketchupem, układamy liście szpinaku, gorące mięso, plasterki ogórka, pomidora i cebuli i  dodajemy trochę ketchupu i przykrywamy drugą częścią bułki. Podajemy z frytkami.

Smacznego!

Jedna odpowiedź na „Burger z grilla z frytkami”

  • Burger z grilla to jedno z ulubionych dań wszystkich miłośników grillowania. Oczywiście królową jest kiełbasa z grilla ale burger jest w pierwszej trójce. Dobry grill to obok mięsa jeden z dwóch głównych składników na sukces tego dania. Grill daje nam fajne możliwości – możemy upiec mięso na nim i przy okazji podgrzać bułki, aby były bardziej chrupiące. Warto wybrać dobry grill, który posłuży nam na lata.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl