Kostka orzechowa

Kto przedwcześnie przejadł się już pączkami, pączusiami, oponkami i racuchami? 😉  … zapraszam na ciasto orzechowe! Puszysty biszkopt z dodatkiem mielonych orzechów przełożony pysznym budyniowym kremem z kawałkami chrupiących orzechów włoskich i gorzkiej czekolady… uwieńczony błyszczącą polewą czekoladową. 

kostka orzechowa (20)-2kostka orzechowa (22)

Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 25x30cm)

6 jajek klasy L

140 g cukru

60 g mąki pszennej tortowej

80 g szklanki mąki ziemniaczane

50 g zmielonych orzechów włoskich

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki wody

szczypta soli

Składniki na krem:

2 budynie waniliowe

¾ litra mleka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

250 g masła

½ szklanki cukru pudru

100 g gorzkiej czekolady 70 %

50 g orzechów włoskich

Składniki na nasączenie blatów ciasta:

200 ml świeżo zaparzonej mocnej, czarnej herbaty

sok z 1 cytryny

2 łyżeczki cukru

Składniki na polewę:

8 łyżki cukru

4 łyżki kakao

100 g masła

4 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżeczki żelatyny

2 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

Wykonanie:

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.  Odstawiamy. W mniejszej misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Odstawiamy.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptę soli do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku miksując do połączenia składników. W dwóch partiach oddajemy suche składniki delikatnie mieszając za każdym razem szpatułką. Na końcu do ciasta dolewamy wodę i krótko miksujemy, na najniższych obrotach. Puszyste ciasto przekładamy na blachę i pieczemy ok. 25-30 minut (to suchego patyczka) w temperaturze 165 st. C z termoobiegiem.  Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Herbatę zaparzamy, dodajemy sok z cytryny i cukier. Mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Krem budyniowy

Mleko wlewamy do rondla, odlewamy ok.200 ml do większego kubka lub miseczki, dodajemy budyń z paczek oraz dodatkowo 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem pudrem, a następnie energicznie mieszając mleko wlewamy mieszaninę budyniową. Chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Budyń powinien zrobić się bardzo gęsty.  Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą, tak, aby folia dotykała jego powierzchni i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie prażymy orzechy włoskie na suchej patelni. Ostawiamy do przestygnięcia. Czekoladę siekamy na małe kawałeczki. W misce miksujemy masło, stopniowo dodajemy zimny budyń. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Odkładamy ok. 5 łyżek masy, którą wykorzystamy do posmarowania wierzchu ciasta, jako bazę pod polewę czekoladową. Do pozostałej masy dodajemy uprażone i posiekane orzechy oraz czekoladę. Mieszamy.

Polewa czekoladowa

Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy. Do małego rondla wrzucamy masło, wsypujemy cukier i kakao, dodajemy jogurt, całość mieszamy i zagotowujemy. Zestawiamy z palnika i przekładamy żelatynę, łączymy dokładnie wszystkie składniki i odstawiamy, aby polewa przestygła i lekko stężała.

Biszkopt przekrawamy na dwa równe blaty, każdy blat skrapiamy herbata z cukrem i cytryną. Na jeden blat rozkładamy masę, przykrywamy drugim. Wierzch smarujemy odłożonym kremem, całość zlewamy polewą czekoladową i dekorujemy orzechami. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa