Zupa kalafiorowa

Prosto, szybko, smacznie i lekko! Zupa kalafiorowa … najlepsza na upalne dnia … koniecznie z dodatkiem świeżego koperku i odrobiny śmietany!

Składniki:

1 kalafior (świeży lub mrożony)

3-4 marchewki

1-2 korzenie pietruszki

kawałek selera

1/2 cebuli

2 łyżki oleju rzepakowego

sól

pieprz

 2 łyżki  świeżego koperku

1/2 szklanki śmietany 18%

Dodatkowo jeśli macie: kawałki suszonej marchewki, pietruszki, pora i selera dla wzbogacenia smaku

Wykonanie:

Warzywa ( marchewki, pietruszki, seler, ziemniaki) myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy połowę cebuli i pokrojone warzywa. Podsmażamy, aby wydobyć smak z warzyw. Całość zalewamy wodą, solimy i doprawiamy pieprzem. Jeśli macie suszone warzywa ( marchew, seler, pietruszka) też możecie trochę dodać dla wzbogacenia smaku. Gotujemy 10 minut, dodajemy kawałki kalafiora. Gotujemy do miękkości. Jeśli lubicie zabielany śmietanką i obowiązkowo dorzucamy poszatkowany, świeży koperek 😊
Smacznego !

Jedna odpowiedź na „Zupa kalafiorowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa