Tort czekoladowy II

Puszysty, wilgotny biszkopt kakaowy … przełożony cudownym czekoladowym kremem na bazie nutelli, mascarpone i gorzkiej czekolady … dolna warstwa kremu wzbogacona czekoladowymi wafelkami … górna przełamana dżemem z czarnej porzeczki. Pyszny, mocno czekoladowy, ale zarazem delikatny … rozpływający się w ustach!

tort-czekoladowy-z-czarna-pozeczka-ii-25tort-czekoladowy-z-czarna-pozeczka-ii-49

Składniki:

Składniki na biszkopt czekoladowy (tortownica średnicy 26 cm)

6 jajek kasy L w temperaturze pokojowej

2 białka

½ szklanki mąki pszennej (80 g)

½ szklanki mąki ziemniaczanej (80 g)

1/3 szklanki kakao (ok.15 g)

1/3 szklanki oleju rzepakowego

1 szklanka drobnego cukru do wypieków (130 g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Składniki na krem czekoladowy:

500 g nutelli

500 g serka mascarpone

150 g gorzkiej czekolady

150 g wafelków w czekoladzie typu princessa

Dodatkowo:

½ szklanki dżemu z czarnej porzeczki

1/3 szklanki mocnej herbaty, przestudzonej

50 g gorzkiej czekolady do dekoracji tortu

Wykonanie biszkopt:

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wypuszczając papier do pieczenia poza obręcz tortownicy. Boki tortownicy smarujemy masłem. Z papieru do pieczenia wycinamy dwa paski szerokości nieco większej niż wysokość tortownicy. Papierem wykładamy boki tortownicy przyklejając je na masło. Odstawiamy.

W mniejszej misce mieszamy mąki, kakao i proszek do pieczenia. Odstawiamy.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany. Dodajemy w trzech partiach cukier, miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Pomału wlewamy olej cały czas miksując. Do ubitej masy w dwóch partiach wsypujemy suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką a następnie chwilę mikserem na najniższych obrotach. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 165 st. C z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem biszkopt sprawdzamy patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy, a ciasto przy krawędzi jest leciutko pomarszczone biszkopt jest gotowy. Wyjmujemy go z piekarnika zrzucając energicznie z ok. 15 cm na blat. Biszkopt zostawiamy na ok. 5 minut w formie, a następnie zdejmujemy obręcz tortownicy i ściągamy papier. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony biszkopt kroimy na trzy równe blaty.

Wykonanie krem:

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na garnek z gotującą się wodą ustawiamy miskę z połamaną czekoladą tak, aby spód miski nie dotykała lustra wody). Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Do misy miksera przekładamy schłodzony serek mascarpone i nutellę, miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy. Cały czas miksując wlewamy roztopioną czekoladę. Krem wstawiamy do lodówki aby lekko stężał.

Wafelki czekoladowe rozkruszamy w malakserze lub szatkujemy ostrym nożem na małe kawałeczki.

Z wcześniej przygotowanego kremu czekoladowego odkładamy 300 g i miksujemy z pokruszonymi wafelkami.

Składamy tort.

Blat biszkoptu układamy na paterze, skrapiamy herbatę i smarujemy kremem czekoladowy wymieszanym z pokruszonymi wafelkami. Przykrywamy drugim blatem i ponownie skrapiamy go herbatą, wykładamy połowę kremu czekoladowego, lub nieco więcej, smarujemy dżemem porzeczkowym i ponownie odrobiną kremu czekoladowego. Przykrywamy ostatnim blatem i  pozostałym kremem obkładamy wierzch i boki tortu.

Dekoracja z czekolady.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Na papierze pergaminowym za pomocą łyżki robimy wzory z czekolady. Wstawimy na chwilę do zamrażalnika następnie dekorujemy tort.

Smacznego!



tort-czekoladowy-z-czerna-porzeczka-10tort-czekoladowy-z-czarna-pozeczka-ii-39

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl