Rustykalna tarta z wiśniami

Galette, rustykalna tarta … kruche ciasto z mieszanki pełnoziarnistych mąk … wypełnione sporą porcją wiśni. Proste i szybkie ciasto, do zrobienia na weekend, zwłaszcza w sezonie wiśniowym 🙂 . 

galette z wiśniami (78) galette z wiśniami (62) galette z wiśniami (31)

Składniki:

270 g mąki pełnoziarnistej (pszennej, żytniej, orkiszowej)

50 g cukru pudru

200 g zimnego masła

1 jajko

Składniki do środka tarty:

500 g wydrylowanych wiśni

2 łyżki mąki ziemniaczanej

70 g cukru trzcinowego muscovado

Dodatkowo:

1 jajko do posmarowania ciasta

cukier puder do oprószenia

Wykonanie ciasto:

Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Ciasto rozpłaszczamy, zwijamy folią spożywczą i odkładamy na minimum pół godziny do lodówki.

Wiśnie zasypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem. Odstawiamy.

Piekarnik nastawiamy na 200 st. C (bez termoobiegu). Ciasto lekko oprószamy mękę i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm, najlepiej od razu na papierze do pieczenia.

Papier z ciastem przenosimy na duża blachę z wyposażenia piekarnika. Środek ciasta oprószamy jeszcze odrobiną mąki ziemniaczanej. Wykładamy owoce pozostawiając ok. 7 cm brzeg ciasta. Brzegi ciasta zawijamy na nadzienie i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tatrę wstawiamy na ok. 35 minut do rozgrzanego piekarnika.

Podajemy posypaną cukrem pudrem.

Smacznego!
wiśnie (22)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl