Świąteczna zupa dyniowa
Do Świąt pozostał już niecały miesiąc … u mnie ostatnio dzieci tak polubiły zupę dyniową, że na wigilijnym stole też jej nie będzie mogło zabraknąć. Maluchy do 4 roku życia grzybowej raczej nie powinny jeść, barszcz nie koniecznie lubią więc takie rozwiązanie z zupa dyniową świetnie się sprawdzi … a w wersji dla starszych dzieci i dorosłych proponuję dodać dla smaku i tradycji kilka kapeluszy grzybów leśnych.
Składniki:
1 mała dynia hokkaido
3 marchewki
3 większe ziemniaki
1 mała cebula
6-7 prawdziwków lub podgrzybków ( świeże lub mrożone), opcjonalnie
2-3 łyżki oleju rzepakowego
świeżo mielony pieprz (u mnie 1/2 łyżeczki)
1 płaska łyżeczka przyprawy SHAHI PANEER MASALA (mieszanka przypraw: kolendra, chili, sól, kurkuma, kmin rzymski, liście kozieradki, kardamon, pieprz czarny, imbir, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż gwieździsty)
sól do smaku
woda
Dodatkowo:
pestki dyni
kilka kromek pieczywa (u mnie chleb żytni)
oliwa z oliwek do skropienia, można pominąć
pieczony kalafior
Wykonanie:
Dynię, marchew, ziemniaki, cebulę i grzyby obieram i kroimy w na kawałki. Do dużego garnka (u mnie 5 litrowy) podgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebule i grzyby, podsmażamy ok 1 minuty, dodajemy pozostałe warzywa i przyprawy. Podsmażamy kilka minut, aż warzywa zaczną się lekko rumienić. Dzięki podsmażeniu warzyw zupa będzie miała bogatszy smak.
Warzywa zalewamy wodą tak, aby lustro wody przykryło warzywa.
Zupę gotujemy do miękkości ok. 30 minut.
Następnie zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera typu „żyrafa” blendujemy zupę na głodki krem.
W czasie jak zupa się gotuje przygotowujemy kalafiora.
Kalafiora myjemy, rwiemy na różyczki. Każdą część kroimy na ok 0,5 cm plasterki. Kawałeczki kalafiora smarujemy oliwą i układamy na blaszce wyłożonej folia aluminiową. Solimy, oprószamy pieprzem i przykrywamy folią aluminiową. Wstawimy na ok 15 min do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. W trakcie pieczenia sprawdzamy czy kalafior się nie przypala.
Zupę podajemy w miseczkach (u mnie firmy Ambition) z pieczonym kalafiorem, kawałkami pieczywa , skropioną oliwą i posypaną pestkami dyni.
Smacznego!
Dodaj komentarz