Smalec z soczewicy

Wegański smalec z zielonej soczewicy … równie pyszny jak ten tradycyjny, ale zdrowszy. Polecam do wypróbowania 🙂 .
smalec z soczewicy (48)-3

Składniki:

ok.100 g zielonej soczewicy (ok. 270 g ugotowanej soczewicy)

3 średnie cebule

½ jabłka

¾ szklanki oleju rzepakowego (można zastąpić olejem kokosowym)

2 łyżki oleju kokosowego

sól, pieprz do smaku

szczypta mielonego chili

2 łyżki suszonego majeranku

Wykonanie:

Soczewicę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do przestygnięcia. Ugotowaną soczewicę blendujemy. 

Cebulę drobno szatkujemy, jabłko obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w małą kostkę. Cebule i jabłko podsmażamy na oleju do czasu aż cebula się zeszkli, dodajemy sól, pieprz, majeranek i chili. Dodajemy zblendowaną soczewice oraz olej kokosowy, podsmażamy jeszcze kilka minut. Gotowy smalec przelewamy do słoika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego!
smalec z soczewicy (53)

2 odpowiedzi na „Smalec z soczewicy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa