Sernik z białą czekoladą i orzechami w karmelu

Puszysty sernik z dodatkiem białej czekolady … polany sosem karmelowym z dużą ilością prażonych orzeszków  arachidowych.

sernik z białą czekoladą (11) sernik z białą czekoladą (13)sernik z białą czekoladą (31)

Składniki spód:

175 g pełnoziarnistych herbatników

30 g masła

Masa serowa

1 kg twarogu półtłustego

200 g białej czekolady

5 jajek

2 łyżki mąki ziemniaczanej

¾ szklanki cukru

Na wierzch masy serowej:

2 szklanki orzeszków ziemnych prażonych, niesolonych

1 ½ szklanki sosu karmelowego z tego przepisu

Wykonanie:

Spód:

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Ciastka rozkruszamy i przekładamy do malaksera, dodajemy roztopione masło i miksujemy. Ciasteczkową masę rozkładamy na dnie tortownicy, wylepiając spód palcami.

Masa serowa:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na chwilę.

Twaróg blendujemy na gładką masę. Stopniowo dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i roztopioną czekoladę a następnie po jednym jajku. Zawsze blendujemy do połączenia składników. Nie polecam długiego miksowania, gdyż za mocno napowietrzona masa serowa powoduje, że sernik bardzo wyrasta, a po wystudzeniu opada i pęka!

Na ciasteczkowy spód przekładamy masę serową, wierzch wyrównujemy i pieczemy 20 min. w rozgrzanym piekarniku do 170 st. C, następnie zmniejszamy temperaturę to 120 st. C i pieczemy 90 min. Upieczony sernik studzimy w piekarniku, a następnie, przed podaniem, kilkanaście godzin schładzamy w lodówce.

Na wystudzony sernik wylewamy sos karmelowy wymieszany z prażonymi orzeszkami ziemnymi.

Smacznego!

7 odpowiedzi na „Sernik z białą czekoladą i orzechami w karmelu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa