Sałatka z jarmużem, figami i szynką parmeńską

Ostatnie dobrodziejstwa z maminego ogrodu …jarmuż i rzodkiewki … w pysznej sałatce!

Składniki:

2-3 liście jarmuż

kilka młodych rzodkiewek z liśćmi

2 figi

3-4 plastry szynki parmeńskiej

2 łyżki obranych orzechów włoskich

1 łyżka pestek dyni

Składniki na winegret:

3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

1 łyżeczka miodu

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Wszystkie składniki na winegret umieszczamy w małej miseczce lub słoiczku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.

Orzechy i pestki dyni prażymy na suchej patelni. Odstawiamy.

Liście jarmużu i rzodkiewki myjemy pod bieżąca wodą i osuszamy. Z jarmużu wykrawamy twarde części i rwiemy na mniejsze kawałki. Figi kroimy na ćwiartki lub na jeszcze mniejsze części. Jarmuż, rzodkiewki, (jeśli macie malutkie możecie dać je w całości) rozkładamy na talerzu, dodajemy szynkę parmeńską i posypujemy orzechami oraz pestkami dyni. Całość polewamy winegretem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa