Sałatka grecka

Jedna z naszych ulubionych sałatek, zwana przez moją Córkę sałatką z „fitogą”, tak sobie ser feta nazwała 😉 .

Lekko, świeżo, smacznie …  śródziemnomorsko! Polecam z chrupiącym pieczywem  🙂

Składniki:

200 g sera typu feta lub prawdziwej fety

ok. 10-15 pomidorków koktajlowych

½ zielonego ogórka szklarniowego

garść zielonych oliwek

1 czerwona cebulka

świeżo mielony pieprz

oliwa z oliwek extra vergine

odrobina ziół prowansalskich

kilka listków świeżej bazylii, mięty, tymianku

Wykonanie:

Ser fata kroimy w kostkę.

Ogórka obieramy ze skórki, kroimy w półplasterki. Pomidorki koktajlowe myjemy i przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w cienkie krążki.

Na talerzu lub półmiski, na którym będziemy podawać sałatkę naprzemiennie rozkładamy fetę, ogórki, pomidorki, cebulkę i oliwki. Całość oprószamy pieprzem i ziołami prowansalskimi, dodajemy świeże liście ziół i skrapiamy oliwą. Nie polecam całości mieszać, jeśli nie chcemy, aby sałatka straciła swój ładny wygląd.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl