Sałatka grecka

Jedna z naszych ulubionych sałatek, zwana przez moją Córkę sałatką z „fitogą”, tak sobie ser feta nazwała 😉 .

Lekko, świeżo, smacznie …  śródziemnomorsko! Polecam z chrupiącym pieczywem  🙂

Składniki:

200 g sera typu feta lub prawdziwej fety

ok. 10-15 pomidorków koktajlowych

½ zielonego ogórka szklarniowego

garść zielonych oliwek

1 czerwona cebulka

świeżo mielony pieprz

oliwa z oliwek extra vergine

odrobina ziół prowansalskich

kilka listków świeżej bazylii, mięty, tymianku

Wykonanie:

Ser fata kroimy w kostkę.

Ogórka obieramy ze skórki, kroimy w półplasterki. Pomidorki koktajlowe myjemy i przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w cienkie krążki.

Na talerzu lub półmiski, na którym będziemy podawać sałatkę naprzemiennie rozkładamy fetę, ogórki, pomidorki, cebulkę i oliwki. Całość oprószamy pieprzem i ziołami prowansalskimi, dodajemy świeże liście ziół i skrapiamy oliwą. Nie polecam całości mieszać, jeśli nie chcemy, aby sałatka straciła swój ładny wygląd.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa